Blog

Diş Çürüğü Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Diş Çürüğü Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Diş çürüğü kişilerin en çok karşı karşıya geldiği dental problemlerden biridir. Diş çürüğü erken aşamada teşhis edilmediğinde dişe kanal tedavisi gerekir ya da diş kırılırsa çekimi bile gerekli olabilir.

Ağız hijyeni iyi sağlanmadığı takdirde ağız ortamında çok sayıda bulunan bakteriler diş yüzeyinde kolonize olur. Diyetle alınan şeker ve karbonhidratı aside dönüştüren bu bakteriler diş minesinin bütünlüğünü bozarak açılan bu boşluklardan diş içerisine doğru hareket eder. Dişin önce mine, sonra dentin tabakasına doğru yıkıcı etki göstererek ilerler.

Bir başka durumda ise tükürüğün yapısı gereği kişilerin ağzında diş çürüğü oluşumu daha kolay olabilir. Tükürük pH’ı daha bazik olduğu durumda ağız içerisinde diş taşı oluşumu kolay olurken, pH asidik taraf kaydığında diş çürüğü oluşumu kolaylaşır. Bu kişilerin ağız hijyenine diğer insanlardan daha fazla önem göstermesi gerekir.

Erken aşamada semptom vermeyen bu durum ilerledikçe dişte soğuk-sıcak hassasiyetine ya da şekerli gıda tüketiminde ağrıya sebep olur. Ağrı eşiği yüksek olan kişilerde diş çürüğü çok ileri aşamalara gelmeden maalesef anlaşılmaz.

 

Diş Çürüğü Belirtileri Nelerdir?

    • Dişte sıcak-soğuk hassasiyeti
    • Şekerli gıda tüketiminde ağrı
    • Diş renginde opaklaşma,beyaz leke (erken çürük)
    • Diş renginde koyulaşma, grileşme (geç çürük)
    • Ağızda hiç geçmeyen kötü bir koku ve tat

 

Diş Çürüğü Tedavisi Nedir?

Rutin tedavide diş doku kaybı fazla değilse çürük doku temizlendikten sonra kompozit materyallerle dolgu yapılır. Diş doku kaybı fazla olduğu zamanlarda ağız içerisinde yapılan kompozit dolgu yapılamaz ve estetik dolgular önerilir. Dişin çürüğü temizlendikten sonra diş üzerinden ölçü alınır ve kompozit ya da seramik dolgular laboratuvar ortamında üretilip diş üzerine yapıştırılır.

Eğer dişin sinirlerini barındıran pulpa tabakası diş çürüğünden etkilenmişse dişe kanal tedavisi de gerekecektir.

Diş doku kaybı herhangi bir restorasyonla yerine konamayacak kadar çok olduğunda, ya da uzun süredir çürükten etkilenmiş olan diş sert bir darbenin altında restore edilemeyecek şekilde kırıldıysa maalesef ki dişin çekimi gerekebilir.

Diş çürükleri sanılanın aksine uzun süre semptom vermeden ilerler ve hastalar şikayetle kliniğe geldiklerinde dişteki doku kaybı miktarı artmış olur, tedavi komplike hal alabilir. Bu nedenle 6 ayda bir düzenli olarak diş hekiminize muayene olmayı unutmayınız.

 

İlgili Mesajlar