Diş eti tedavisi (periodontoloji); diş ve implantların çevresini saran yumuşak ve sert dokuları inceleyen, bu dokuların tanı, tedavi ve tedavi sonrası sağlığının korunması amaçlayan diş hekimliği dalıdır.
Sağlıklı Diş Eti Nasıl Olur?
Sağlıklı diş etleri kendiliğinden ya da fırçalama/ diş ipi kullanımı sırasında kanamanın olmadığı, açık pembe renkli, şiş olmayan, diş yüzeyinde bıçak sırtı gibi incelerek sonlanan bir görünüme sahiptir.
Dişeti Hastalıkları Nasıl Oluşur?
Her bireyde, diş yüzeyi ve aralarında ve dişeti birleşimlerinde yumuşak bakteri tabakası gözlenmektedir. Bu bakteri tabakası diş fırçası ve diş ipi ile düzenli veterli şekilde temizlenmediği taktirde bakteriler giderek çoğalmaktadır. Zamanla dişlerde ve diş etlerinde iltihaba, diş kemiklerinde erimeye ve dişlerde sertleşerek diş taşına neden olur. Pürüzlü yapıya sahip olan diş taşı üzerinde daha çok plak birikir ve diş eti hastalığının ilerlemesi hızlanır.
Diş eti hastalıkları basit dişeti iltihabı ile başlar, diş eti kanamaları ile belirgin bulgular verir. Tedaviye başlanmadığı taktirde ise şiddetli enfeksiyonlar sonucu çene kemiği erir, dişler zayıflayıp sallanarak düşer. Diş eti büyümesi, diş eti renklenmesi, kanar ve çekilir. Diş boyları uzar, dişler yer değiştirir, aralanmalar oluşur, dişlerde sallanmalar başlar, ağız kokusu meydana gelir. Sigara içenlerde, nikotinin damarlar üzerindeki etkilerinden dolayı kanama daha az hissedilir, bu da hastalığı maskeleyip fark edilmesini engelleyebilir.
Diş Eti Hastalıkları Tedavisi Nedir, Nasıl Yapılır?
Uzman diş hekimi tarafından muayene edilip tanısı konur. Tedavinin ilk aşaması dişler üzerinde oluşan bakterileri temizlemektir. Tedaviden sonuç alınması hastanın diş bakımına özen ve önem göstermesi ile büyük ölçüde ilgilidir. Hastaya diş, diş eti ve diş aralarının, diş ipi ve fırça ile ideal şekilde nasıl temizleneceği anlatılır. Basit diş eti tedavilerinde yeterli olmaktadır.
Şiddetli enfeksiyonlarda, iltihaplı, büyümüş veya çekilmiş diş etini, diş-diş eti arasında kemik erimesinde bağlı oluşan boşlukları ve kemik erimelerini tedavi etmek için, lokal anestezi altında yapılan ve bazı durumlarda periodontal cerrahi işlemler uygulanır.
Bazı durumlarda ise büyümüş diş etleri lazer ile ağrısız, kanamasız ve dikişsiz olarak uzaklaştırılır. Tüm bu uygulamalar sonrasında hastalar diş eti sağlıklarının korunması için 3-6-12 aylık kontrollere alınır. Hangi sıklıkla kontrole edileceği hastalığın şiddetine ve bazı risk faktörlerinin varlığına göre periodontoloji uzmanı tarafından size özel olarak belirlenecektir. Diş eti tedavisinin başarısı direkt olarak hastanın tedaviye uyumluluğu ve motivasyonu ile ilişkilidir.