Dental implantlar; diş kayıplarında ve doğuştan var olan diş eksikliklerinde uygulanan, doğal diş kökü görevini üstlenen çoğunlukla titanyumdan üretilen biyolojik dokulara uyumlu materyallerdir. Genellikle lokal anestezi altında, çene kemiği içerisine yerleştirilip kemikle kaynaşması gerçekleştikten sonra implant üstü protez yapım aşaması ile tedavi tamamlanmaktadır.
İmplant uygulamalarında görüntüleme teknikleri; implant uygulamalarından önce hastalarımız radyografik olarak muayene edilmektedir. İki farklı radyografik görüntüleme tekniği kullanılmaktadır Bunlardan bir tanesi iki boyutlu görüntüleme sunan panaromik radyografilerdir. Diğeri ise; 3 boyutlu görüntü sunan dental volümetrik tomografilerdir. İmplant uygulamaları için dental volümetrik tomografilerin kullanılması oldukça önem arz etmektedir. Bu görüntüleme tekniği ile kemiğin yükseliği ve genişliği milimetrik olarak hesaplanmakta; oluşabilecek olan komplikasyonlar önceden önlenebilmektedir. Ayrıca kemikte var olabilecek patolojik durumların (kist, tumör gibi) tanısında detaylı bilgi vermektedir.
İmplant uygulamalarında sistemik hastalıklar ve sigara kullanımı; diabet, kalp-damar hastalıkları ve tansiyon gibi sistemik durumların kontrol altında olması ve tıp hekiminin onay vermesi koşuluyla implant uygulamalarında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Ancak kemik erimesi (osteoporoz) olan hastalarda kullanılan bazı ilaçlar, kanser geçmişi olan hastalarda kullanılan bazı kemoterapi ilaçları ve de radyoterapi geçmişi olan hastalar detaylı inceleme gerektirmektedir. Sigara kullanımı implant uygulamasına engel teşkil etmemekle birlikte tüm dokuların oksijenlenmesini bozmaktadır. Ayrıca yara iyileşmesini geciktirmesi ve kan dolaşımının iyileştirici gücünü kısıtlaması sebebiyle oluşabilecek periodontal ve periimpilanter hastalıklara davet çıkarmaktadır.
İmplant uygulamalarında anestezi; implant uygulamaları genel olarak lokal anestezi altında yapabilmektedir. Ancak ileri cerrahi uygulamaları, fazla sayıda implant gereksinimi ile birlikte uzun sürecek olan operasyonlar hasta konforu açısından genel anestezi (uyutularak) altında yapılabilmektedir.
İmplant uygulamaları sonrası tavsiyeler; implant cerrahisi uygulanan hastalarımıza bir hafta boyunca kullanacakları antibiyotik, ağrı kesici ve gargara içeren reçete verilmektedir. İlk gün operasyon bölgesine soğuk uygulamaları önerilmektedir.