20 Yaş Dişi Nedir?

Çene ve diş cerrahisinde yirmi yaş dişleri, çoğu hastalarımızda onlu yaşların sonlarında ya da yirmili yaşların başında ağız içerisinde beliren üçüncü ve son azı dişleridir. Bazen bu dişler sağlıklı ve düzgün bir şekilde hizalanabilir ancak çoğunlukla kötü pozisyonlarda çıkar ve alınmaları gerekir. Bu kötü pozisyonlar, yatay yönde, ikinci azı dişlerine doğru ya da ikinci azı dişlerinden uzağa açılı olarak ya da içeri veya dışarı yönde olabilirler. Bu dişleri kötü pozisyonda olması, komşu dişlere, çene kemiğine veya sinirlere zarar verebilir. 20 yaş dişleri ya tamamen ağız içerisine sürebilir ya da yarısı dişeti altında kalabilir. Yirmi yaş dişlerinin bir kısmının dişeti altında kalmış olması, o bölgede bakterilerin yuva yapmasına neden olur ve dişetinde şişmeye, enfeksiyona ve ağrıya neden olur. Ayrıca 20 yaş diş bölgesinde fırçalama ve ara yüz temizlikleri yapmak da oldukça zordur.

 

20 Yaş Dişleri Nasıl Çekilir?

20 yaş diş çekimi öncesinde ağız içi muayene ile dişin pozisyonuna ve ortamda enfeksiyon olup olmadığı değerlendirilir. Panaromik ya da tomografik röntgenler ile ağız içi muayene desteklenir. Dişin konumu belirlendikten sonra, hiç cerrahi işlem yapılmadan, yalnızda dişeti açılarak ya da dişeti açılıp dişin etrafındaki kemikten de bir miktar alınarak dişin çekimi gerçekleştirilir. Tüm işlemler lokal anestezi altında (bölgesel uyuşturularak) gerçekleştirilir. Dişin çekiminden sonra dişetine dikiş atılır ve bir hafta sonra dikişler alınır.

 

20 Yaş Diş Çekimlerinden Sonraki Süreç Nasıl Ilerler?

20 yaş diş çekimlerinden sonra, 2 saat bir şey yiyip içilmemelidir. Tükürme yapılmamalıdır. Hekimin vereceği buz jeller ile yüzde fazla şişme olmaması için ilk 24 saat soğuk kompres yapılmalıdır. Bunun dışında antibiyotik, ağrı kesici ve gargara reçete edilmektedir. Ağrı oldukça ağrı kesici kullanılmalıdır. Antibiyotik ise beş gün boyunca 12 saat ara ile sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez alınmalıdır. Çekimin ardından 24. Saatten sonra sabah akşam olmak üzere günde 2 kez gargara yapılıp, bölge temiz tutulmalıdır. Çekimden sonraki 3 gün boyunca alkol ve sigara kullanılmamalıdır.