Ağız hijyenini ihmal etmenin sonuçları tahmin ettiğinizden ağır olabilir!
Sağlık terimi, sadece belirli bir organın değil, bir bireyin genel refahını ifade eder. Dişler veya ağız boşluğu; yeterli sindirimden başlayarak, kalp gibi diğer organların sağlığını korumaya kadar çok önemli bir rol oynar.
Evet, doğru okudunuz! Ağız, diğer organların ve ayrıca fetüsünüzün sağlığının korunmasına yardımcı olur! Bilimsel çalışmalar, ağızdan oluşabilecek 40’tan fazla hastalık türü olduğunu kanıtlamıştır. Ağız 600 farklı bakteri kolonisini barındırır. Bu bakteriler kan dolaşımından geçerek farklı organlara ulaşabilir ve orada da sorunlara neden olabilir. Bir ağız veya “periodontal” Bakterilerin neden olabileceği tüm hastalıkların önerilen bir listesi:
Kardiyovasküler sistem hastalıkları (KVS); konjestif kalp hastalığı, kardiyak aritmi, koroner arter hastalıkları gibi son derece yaygın görülen ve mortalite açısından üst sıralarda bulunan bir hastalık grubudur. Bu hastalıkların bazılarının oral mikrobiyata ile ilişkisi gösterilmiştir.
Diabet hastalığının ağız hastalıklarından, periodontal hastalıklarla yakın ilişkisi gösterilmiştir. Her iki tip diabet hasta gruplarında, periodontal hastalıkların görülme insidansı 3-4 kat artış göstermektedir. Hatta periodontal hastalıklar diabetin 6. komplikasyonu olarak tanımlanmıştı.
Tümoral Hastalıklar: Tümör, dokunun anormal bir şekilde büyümesi veya hücre çoğalmasıdır. İnsanlarda görülen tümörlerin yaklaşık %15-20’inde mikroorganizma kaynaklı inflamasyonun rolü olduğu düşünülmektedir. Kolon, safra kesesi, prostat ve akciğer kanserlerinin bazı bakteriyel enfeksiyonlarla ilişkili olabileceği gösterilmiştir. Bu sebepten dolayı oral mikrobiyotanın, tümoral hastalıklarla ilişkili olabileceği akla gelmektedir.
Diğer Sistemik Hastalık ve Durumlar: Oral mikrobiyotanın, fetüsteki intrauterin kolonizasyonla ilişkili olduğu bilinmektedir. Yapılan çalışmalarda özellikle periodontal hastalıklara sahip kadınlarda, erken doğum, düşük doğum ağırlığı, neonatal sepsis gibi gebeliğin istenmeyen sonuçları daha fazla görülmektedir.
Peki yukarıda bahsedilen sorunları okuduktan sonra dişlerinizi ihmal etmek istediğinizden emin misiniz? Tekrar düşünün..
İşte Diş Bakımı İçin Yapılacaklar:
Günde iki kez fırçalayın. Amerikan Diş Hekimliği Derneği (ADA) iki kez fırçalamayı önerir. Uyumadan önce fırçalamak zorunludur. Uyku sırasında tükürük üretimi azalır ve bakteri aktivitesi artar. Fırçalama, sıkışmış yiyecekleri uzaklaştırır ve bakteri içeriğini ve aktivitelerini azaltır. Aynı zamanda günde bir defa ara yüz fırçası ya da diş ipi kullanın.
Ilık tuzlu su ile durulama: Dişlere verilebilecek en iyi korumadır. Ozmoz süreci sayesinde, istenmeyen tüm bakteriler uzaklaştırılır ve kişi çalışırken bile durulamayı takip etmek kolaydır.
En az 2-3 dakika fırçalayın ve özellikle arka dişler olmak üzere dişlerin tüm yüzeylerini kaplayın.
6 ayda bir düzenli kontroller önerilir.