Ağız kokusu kişiyi sosyal hayattan izole edecek kadar rahatsız edici bir hal haline gelebilir. Halitozis olarak da bilinen bu durumun birçok sebebi olabilir ve etkenlerin teşhisi için detaylı bir muayene olunması gerekir. Ağız kokusunun sebebi %90 oranla ağız içi kaynaklıdır.
Ağız kokusuna neden olabilecek ağız içi faktörler:
-
- Kötü-yetersiz ağız hijyeni
- Tedavi edilmemiş çürükler
- Diş eti hastalıkları
- Ağız içi yumuşak doku apse-iltihapları
- Tükürük akışındaki yetersizlik
- Ağız içi enfeksiyon, mantar, aft
- Dil üzerinde biriken bakteriler, kıllı dil, coğrafik dil
- Yetersiz temizlenmiş takıp çıkarmalı protezler, köprüler
- Besin birikimine sebep olacak şekilde yanlış yapılmış dolgu, kaplama ve protezler
- Ağızdan nefes alma
- Dişler arasında biriken besinler
- Ağız kokusuna sebep olacak besin tüketimi
- Ağız içi maligniteler
Ağız dışı sebeplere bakacak olursak; solunum yolu problemleri (sinüzit, farenjit vb), gastrointestinal rahatsızlıkla (reflü, h. pilori vb), sistemik rahatsızlıklar (diabet, akciğer apsesi, karaciğer yetmezliği vb) ağız kokusuna sebep olur. Aynı zamanda kullanılan bazı ilaçlar da ağız kokusuna sebep olur (antikolinerjikler, antipsikotikler, antihipertansifler gibi).
Ağız Kokusunun Tedavisi
Ağız kokusuna sebep olacak ağız içi enfeksiyonlar tedavi edildikten sonra hastaya oral hijyen eğitimi verilir. Hastaya ek olarak dil fırçalaması da tavsiye edilir. Sadece belirli bir süre kullanması için ağız gargarası da önerilebilir. Fakat uzun süre kullanımı ağız florasını bozacağı için tavsiye edilmez. Probiyotikler florayı düzene sokacağı için beslenme düzenine eklenebilir.
Bu tedavilere rağmen ağız kokusu geçmiyorsa sistemik faktörler düşünüleceği için hasta iç hastalıkları uzmanına yönlendirilir.