Diş beyazlatma (bleaching); belirli sebeplerle renklenmiş diş ve dişlerin renginin beyazlatma ajanları kullanılarak açılması işlemine denir. Ev tipi, ofis tipi ve kombine olmak üzere 3 ayrı şekilde uygulanabilir. Beyazlatma işlemi birçok dişe uygulanabileceği gibi kanal tedavisi nedeniyle renklenmiş olan tek dişe de yapılabilir.,
Ev Tipi Beyazlatma
Hastanın ağızdan alının ölçülerle kişiye özel şeffaf plaklar üretilir. Plaklar ve içine uygulanacak beyazlatma ajanları hastaya teslim edilir. Plaklar günde en az 4-6 saat ağızda kalacak şekilde kullanılır ve tedavi ortalama 10-14 gün süre devam eder.
Ofis Tipi Beyazlatma
Daha kısa sürede sonuç almak istenen durumlarda ofis tipi beyazlatma yapılabilir. Uygulama süresi daha kısadır ve kullanılan beyazlatma ajanı ev tipine oranla daha kuvvetlidir. Dişlere uygulanan ajan UV ışık ya da lazerle aktive edilir ve tedavi ortalama 1 saatte biter. Lazerle diş beyazlatma yöntemi uzun yıllardır diş hekimliğinde kullanılan bir tedavi şeklidir ve sanılanın aksine doğru şekilde yapıldığında dişler üzerinde herhangi bir zarar yol açmaz.
Kombine Tip Beyazlatma
Ofis tipi beyazlatmanın akabinde ev tipi beyazlatma işlemi de belirli bir süre uygulanır. Kalıcılığı en yüksek tedavi şekli budur.
Yan Etkisi Veya Zararı Var Mıdır?
İşlemden sonra dişlerde oluşabilecek olan hassasiyetin 24-48 saatte bitmesi gerekir. Bu beklenen bir durumdur. Diş hekimi kontrolünde yapılan beyazlatma işlemlerinin kanıtlanmış bir yan etkisi yoktur.
Ne Kadar Süre Etkisini Korur?
Kişiden kişiye değişen faktörlere bağlı olarak değişmekle birlikte 6 ay ile 2 yıl arasında devam ediyor. Hastanın özellikle beyazlatma işlemini takiben 2 hafta boyunca çay, kahve, şarap, vişne suyu gibi renkli; kola gibi asitli içecekler ve tütün mamüllerinden uzak durması gerekir. Aksi takdirde dişler daha hızlı bir şekilde eski haline dönebilir. Aynı şekilde tedavinin uzun dönem kalıcılığı hastanın bu alışkanlıklarına göre değişecektir.
Evde uygulanabilecek diş beyazlatma yöntemleri var mıdır?
Hastalarımızın sıkça sorduğu sorulardan biri evde diş beyazlatma yapılıp yapılmayacağıdır. Sıkça tavsiye edilen yöntemlerden biri olan karbonatla diş beyazlatma-ovma işlemini maalesef ki hiç tavsiye etmiyoruz. Karbonat çok büyük tane yapısına sebep olduğu için dişler üzerinde kalıcı çiziklere-hasarlara sebep olacaktır. Anlık bir şekilde diş renginde açılmaya sebep olsa da uzun vadede diş yüzeyinde oluşturduğu çizikler sebebiyle diş renklenmeniz daha derinlere işlemeye başlayacaktır. Karbonatın düzenli olarak kullanıldığı durumdaysa ise diş minesinde aşınma, dentinin açığa çıkması ve diş hassasiyeti oluşması kaçınılmazdır.
Diş beyazlatma etkili diş macunları da aynı aşındırıcı maddeleri içerdiği için uzun vadede dişlerinizin üzerinde kalıcı mine hasarına sebep olacaktır. Bu sebeple hastalarımıza tavsiyemiz düzenli diş fırçalama ve 6 ayda bir yaptırdıkları diş taşı temizliği yeterli olmadığı durumlarda mutlaka diş hekimi kontrolünde bir diş beyazlatma işlemi gerçekleştirmeleridir.