Diş dolgusunu biz bir çok sebepten yapabiliyoruz. Diş çürüğünde, dişe gelen travma sebebiyle oluşan kırıklarda ya da estetik şikayetlerde. Bu başlıkta diş çürüğü ya da diş dokusu kaybı sebebiyle yapılan dolgulardan bahsedelim.

Diş dolgusu nasıl yapılır?

Anestezi altında yapılan bu işlem sayesinde diş dolgusu işlemi acıtmaz , hasta ağrı hissetmez. Diş çürüğü temizlendikten sonra geriye kalan boşluk diş dolgu malzemesi olan kompozitle doldurulur. Diş çürüğü sebebiyle kavitasyon oluşmuş yani dişin sert dokusunda kayıp oluşmuşsa bu çürüğün daha ileriye gidip diş sinirlerini etkilemesi için çürüğün temizlenmesi gerekir. Diş üzerinde harap oluşturmamış sadece yüzeysel renklenme halindeki başlangıç aşamasındaki çürüklere hemen müdahele edilmesi gerekli değildir. Diş hekimi tarafından düzenli olarak takip edilip karar verilir. Başlangıç aşamasındaki bazı dişlere erken yaşlarda fissür örtücü uygulaması yapılarak dişlerde oluşabilecek madde kaybının önüne geçilir.

Diş çürüğü belirtileri nelerdir?

– Dişte sıcak-soğuk hassasiyeti, geçmeyen diş sızlamaları
– Şekerli gıda tüketiminde ağrı
– Diş renginde opaklaşma,beyaz leke (erken çürük)
– Diş renginde koyulaşma, grileşme (geç çürük)
– Ağızda hiç geçmeyen kötü bir koku ve tat

Diş çürükleri sanılanın aksine uzun süre semptom vermeden ilerler ve hastalar şikayetle kliniğe geldiklerinde dişteki doku kaybı miktarı artmış olur, tedavi komplike hal alabilir. Bu nedenle 6 ayda bir düzenli olarak diş hekiminize muayene olmayı unutmayınız.

Dolgu Çeşitleri

Diş dolguları kompozit materyallerden yapılabildiği gibi seramik diş dolguları(estetik diş dolguları) da yapılabilir. Diş yüzeyinde fazla miktarda madde kaybı varsa klinik ortamında yapılan kompozit dolgular diş üzerine gelecek kuvvetleri yeterli derecede karşılamakta güçlük çekecektir ve bu da dişte kırılmaya, kompozit dolgu altında sızıntı oluşup diş çürüğü oluşmasına sebep olacaktır. Bu gibi durumlarda dişteki çürük dolguyu uzaklaştırıp diş üzerinden ölçü alınır ve laboratuvar ortamında kişiye özel şekilde seramik diş dolguları yapılır. Daha sonra bu dolgular özel yapıştırıcılarla diş yüzeyine yapıştırılır. Bu dolgular onley-inley olarak bilinir. Bu dolgular porselenden veya kompozit materyallerden üretilebilir.

Dolgudan sonra nelere dikkat edilmelidir?

Dolgudan sonra istenilen zamanda yemek yenebilir ve diş fırçalaması yapılabilir. Eğer işlem anestezi altında yapılmışsa anestezinin etkisinin geçmesi beklenmelidir. Aksi takdirde hastalar dilini ve yanağını farketmeden ısırabilirler.

Dolgudan sonra diş ağrısı olur mu?

Dolgu dişin sinirlerine yakınsa yapılan bu diş çürüğü temizleme işlemi diş üzerinde bir süre soğuk hassasiyeti oluşmasına neden olabilir,dolgulu diş sızlayabilir bu normaldir. Bunun 2-3 hafta içerisinde normale dönmesi gerekir. Eğer diş çürüğünüz büyük miktarda ise bazen tükettiğiniz çok soğuk şeyler(soğuk su-dondurma vb.) anlık hassasiyete sebep olabilir.

Dolgu düşmesi olur mu?

Kompozit dolgular diş yüzeyine özel bağlayıcı ajanlarla bağlanırlar. Eğer işlem esnasında su ve tükürük izolasyonu yeterince sağlanamazsa bu bağlayıcı sistem bozulabilir ve bunun sonucunda dolgu dişten ayrılabilir.

Amalgam diş dolgumu değiştirmeli miyim?

Amalgam diş dolguları sanılanın aksine sürekli olarak civa salınımı yapmaz. Civa buharının salınımı dolgu yapılırken ve özellikle de sökülürken etkisini gösterir. Bu nedenle herhangi bir şikayetiniz olmayan amalgam dolgularınızı değiştirmenize gerek yoktur.

​İleri derecede diş sıkan ve gıcırdatan insanlar diş sert dokularını erittiği gibi amalgam dolgularını da aşındırıp etkisine maruz kalabilir. Bu hastalarımıza amalgam dolgularını kompozit dolgularla değiştirmelerini tavsiye edebiliriz.