dişeti hastalıkları

Diş eti hastalıkları toplumumuzda çok sık görülen ancak genelde şiddetli ağrılara neden olmadığı için hastalarımız tarafından göz ardı edilebilen ve çok geç fark edilen hastalıklardır.

Diş Eti İltihabı Nedir? Neden Olur?

Diş eti hastalıkları, dişi çevreleyen diş etinde ve kemikte oluşan hastalıklardır. Gingivitis (diş etlerinin iltihaplanması), periodontitis (diş eti ve kemik dokularının iltihaplanması), diş eti abseleri, diş eti çekilmeleri, diş eti büyümeleri diş eti hastalıklarına örnek olarak verilebilir.

Diş eti hastalıklarının en büyük nedeni ağız hijyeninin yeterli seviyede sağlanamamasıdır. Dişler fırçalandıktan sonra 24 saat içerisinde artıklar birikerek dental plağı oluşturur. Bu dental plak zaman içerisinde tükürükten gelen minerallerin de birikmesi ile diş taşına dönüşür. Biriken diş taşları üzerinde çok sayıda bakteri bulunmaktadır. Bu bakteriler diş eti hastalığının asıl etkenidir.

Diş Eti Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar?

Diş eti hastalıkları bölümünün adı Periodontoloji’dir.  Periodontoloji (Diş eti Hastalıkları) Uzmanları diş eti hastalıklarını tedavi eder. Periodontoloji uzmanları 5 yıllık diş hekimliği eğitiminin ardından 4-6 yıl süren uzmanlık sürecinin ardından uzman diş hekimi unvanını alırlar.

Diş Eti İltihabının Belirtileri

Diş eti hastalığının en belirgin belirtisi kanamadır. Diş etlerinde kızarıklık ve şişlikler mevcuttur. Diş eti hastalığı ilerledikçe, var olan iltihaplar dişin çevresindeki diş etleri ile birlikte kemiği de etkiler ve diş etlerinde çekilmeler, kemikte erimeler meydana gelir. Dişlerde yer değiştirme, aralanma, uzama ve sallanma görülebilmektedir. Diş eti hastalığı bulunan bireylerde, diş fırçalama sırasında kanama ve kötü ağız kokusu mevcuttur.

Diş Eti Kanamaları Neden Olur?

Diş eti hastalıklarının en belirgin özelliği kanamadır. İltihaplı diş etleri kanar ve kızarıktır. Bu durum gözardı edilmemelidir. Kanayan diş eti sağlıklı değildir ve tedavisinin yapılması gereklidir.

Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi 

Diş eti hastalıklarının tedavisinde, öncelikle klinik muayene ve röntgenler ile hastalığın seviyesi tespit edilir. Diş eti kanama miktarları, diş eti cebi ölçümleri, röntgen incelemesinde kemik erime miktarları değerlendirilir. Hastalık başlangıç seviyesinde ise diş taşı temizlikleri yapılır. Eğer daha ileri seviyede diş eti hastalıklarımız var ise kök yüzeyi düzleştirmeleri (diş eti küretajı) yapılmalıdır.

Diş Taşı Temizliği

Dişler üzerinde birikmiş olan diş taşları (tartar) ultrasonik aletler (kavitron) ya da el aletleri ile temizlenmesi işlemidir. Diş taşı temizliği sırasında bir miktar diş eti kanaması olması normaldir. Diş taşı temizliğinden sonra birkaç gün kanamaların devam etmesi ev hassasiyetlerin görülmesi mümkündür. Diş etlerinin sağlığına kavuşmasının ardından kanamalar ve hassasiyetler tamamen yok olur.