Hareketli protezler kısmi diş eksikliği bulunan hastalara uygulanan hem dişlerden hem de ağız içi dokulardan destek alan protezlerdir. Fazla sayıda diş kaybının olması sebebiyle sabit protezler yapamadığımız durumlarda tercih edilirler.

Hareketli protezler halk arasında yarım damak diş olarak da bilinir. Bu protezlerde ağızda dişler de bulunur ve bu hareketli protez dişlerinin tutuculuğu ağızda hiç diş olmadığında yapılan tam damak protezlere göre daha iyidir.

Hareketli protezler 2’ye ayrılır: Kroşe tutuculu protezler ve hassas tutuculu protezler(çıt çıtlı protez)

Hassas Tutuculu (Çıt Çıtlı Diş) Ve Kroşe Tutuculu (Kancalı) Protezler

Kroşe tutuculu protezlerde(kancalı diş protez) dişler üzerine oturan metal renkli tırnaklar-kroşeler protezin tutuculuğunu sağlar. Burada dezavantaj oluşturacak durup protezin metal renkli tutucu parçalarının hasta gülümsemesi sırasında gözükmesidir. Maalesef estetik olmayan bir görüntü ortaya çıkar.

Hassas tutuculu (çıtçıtlı damak) protezlerde ise protezin tutucu parçaları protezin altına gizlenmiştir. Bunu yapabilmek için de bazı dişlerin kesilip porselen kaplama yapılması gerekir. Hassas tutuculu protezlerde hasta gülümsemesi sırasında estetik görüntüyü bozacak parçalar yoktur.

Kroşeler Dişlerimi Çürütür Mü?

Doğru şekilde yapılmış protezlerde, hastalar protezin ve dişlerin bakımını doğru bir şekilde yaptığında böyle bir durum söz konusu değildir. Burada önemli olan protezinizin tasarımıdır.

Kullanabilir Miyim?

Hareketli protezler, tam damak protezlere göre daha tutucudurlar. Destek almak için hem dişlerden hem de ağız içi dokulardan faydalanırlar. Buna rağmen fazla sayıda diş kaybı olan hastalarda tutuculuk azalabilir, hastalar bu protezi kullanmakta zorluk yaşayabilir. Bu gibi durumlarda implant destekli protezlere yönelmek hastalar için daha tatmin edici olacaktır.