İmplant işlemleri yapılıp protezler uygulandıktan sonra hastalarımızın bakımlarını yapması (doğru teknikler ile fırçalama, arayüz fırçaları, super floss kullanmaları), rutin kontroller için (yılda bir kez) hekimlerini ziyaret etmesi oldukça önemlidir. İmplantlar etrafında bakım eksikliğine bağlı olarak diş etlerinde enfeksiyon oluşması peri-implant mukozitis olarak adlandırılmaktadır. Kanama ve diş etinde şişlik oluşması ile karakterize olan bu durum yapılacak profosyonel tedavi ile mutlaka kontrol altına alınmalıdır.

Peri-implant mukozitis kontrol altına alınmadığı takdirde ilerleyerek peri-implantitise neden olmaktadır. İmplantlar etrafında kemik kayıpları ile karakterize olan bu durumun tedavi edilmesi oldukça güçtür. Bazı durumlarda kaybedilen kemik dokusu greftler ve membranlar ile tedavi edilebildiği gibi ilerleyen vakalar için implantın çıkarılması gerekmektedir.

İmplant uygulamalarında kemiğin yeterli olması gerektiği gibi yumuşak dokuların yeterli olması da hastalarımızın implantlarını uzun dönem kullanabilmesi için oldukça önemlidir. İmplantların etrafında yeterli diş eti olmaması uzun dönemde implant kayıplarına ve estetik problemlere neden olmaktadır.

Bu problemlerin yaşanmaması için gerekli görülen durumlarda implant etrafına serbest diş eti grefti operasyonları ve bağ dokusu grefti operasyonları yapılmaktadır. İşlem genel olarak; ağız içerisinde damak bölgesinden alınan diş eti greftlerinin implant etrafına uygulanmasını içermektedir. Bu işlemler implant uygulaması ile beraber yapılabildiği gibi implant uygulamasından sonra da yapılabilmektedir.