İmplant tedavisi (vidalı diş) tek diş eksikliğinden tüm diş eksikliğine kadar her vakada güvenle uygulanabilir. En büyük avantajı diş eksikliği olan bölgenin protezle doldurulması için köprü protezler gibi komşu sağlam dişlerin kesimini gerektirmemesi ve uygulandığı bölgede çene kemiğinin erimesini durdurmasıdır.
Kimler implant yaptırabilir? Kaç yaşında implant yapılır?
Çene gelişimi tamamlandıktan sonra,18 yaşından itibaren, cerrahi operasyonlar için engeli olmayan her insan implant yaptırabilir.
Tek diş implant olur mu?
Gerek ön bölgede gerekse arka bölgede tek diş kaybı durumunda implant tedavisi uygulanabilir. Böylece komşu sağlam dişler korunmuş olur.
Tüm çene implant tedavisi
Tüm dişlerin kaybı durumunda implant destekli sabit protezler yapmak için çeneye en az 4 adet implant yerleştirilmesi gerekir. 4 implant üzerine all on four sistem implant diş yapılırken 6-7 implant üzerine de tüm diş implant protezler yapılabilir.
Çene kemiği erimesi durumunda implant yapılır mı?
Ağız içerisindeki enfeksiyonlar sebebiyle ya da diş kaybı sebebiyle diş etrafındaki kemikte kayıplar,erimeler görülür. Bu gibi durumlarda implant için yeterli miktarda kemik hacmi kalmayabiliyor. Bu sebeple implantı yerleştirmek için kemik yükseltme operasyonları, kemik tozu eklenmesi işlemlerinin yapılması gerekir.
Kaplamalar metal porselen mi zirkonyum mu olacak?
Diş eksikliklerinde; yapılacak olan implant üstü sabit protezler, zirkonyum ve metal destekli olmak üzere kullanılacak materyale göre iki farklı başlıkta incelenebilir.
Metal destekli porselen kuronlar geçmişten bugüne başarı ile kullanılabilen materyallerdir. Laboratuar aşamasında metal bir çekirdek üzerine porselen yığılması ile elde edilmektedirler. Dayanıklıdırlar ve yeterli estetiği sağlayabilmektedirler.
Zirkonyum kaplamalar ise günümüzde estetik beklentilerin artması ile birlikte, doğal diş görünümünden ayırt edilmeyen zirkonyum dioksit (ZrcO2) olarak bilinen alt yapı kullanılarak hazırlanan estetik protezlerdir.
İmplant Üstü Sabit Protez Çeşitleri
İmplant üstü sabit protezler siman tutuculu ve vida tutuculu olmak üzere ikiye ayılırlar. Aralarındaki tek fark çıkarılmak istendiği durumda vida tutuculu protezleri sökmesi daha kolaydır.
Simante Protezler
İmplantların üzerine kesilmiş diş görevi gören ara parçalar (abutment) takılarak, laboratuarda üretilen protez hazırlanmış alt yapıya yapıştırılır. Özel protez yapıştırıcıları kullanılır bunun için. İlerleyen dönemlerde problem yaşanması durumunda (implant etrafında enfeksiyon, porselen kırılması gibi) protezlerin çıkarılması oldukça zordur. İmplant protezler ancak darbeyle ya da protezler kesilerek çıkarılabilir.
Vidalı (Hibrit) Protezler
Bu sistemde implantların üzerine protezler sadece vidalanır. Yapıştırıcı ajanlar kullanılmaz. Uygulanması teknik hassasiyet gerektirmektedir. Buna karşın; ilerleyen dönemlerde olası bir problem ile karşılaşıldığında veya senelik rutin kontrollerde hekimin implantlara ve proteze zarar vermeden vidaları sökerek, kolaylıkla çıkarılabilmesine olanak sağlamaktadır. İmplant üstü vidalı protezlerde, yapıştırılarak yapılan implant dişlerden farklı olarak, dişlerin ortasında vida delikleri vardır. Bu delikler kompozit dolgularla kapatılır.