Çene Kistleri
Çene kemiğinde bulunan bu kistler doğuştan olabilir ya da daha sonradan büyük bir çoğunluğu diş çürüklerine bağlı olarak ya da daha farklı nedenler ile ortaya çıkabilir. Hastalar genelde ilk zamanlarda çene kemiği kistlerinin farkına varamayabilirler. Kistler büyüdükçe, şişlik oluşur ve ağrı hissedilmeye başlar. Rutin kontrollerde çekilecek panaromik ya da tomogrfi röntgenleri ile erken tanının önemi büyüktür. Kist büyüdükçe komşu anatomik oluşumlara (çene kemikleri içerisinden geçen sinirler, sinüs boşlukları, burun boşlukları) zarar verebilir.
Çene Kisti Tedavisi; kistin büyüklüğüne göre iki farklı yöntem uygulanmaktadır.
Enükleasyon: Kistin bulunduğu bölgedeki dişlerin durumuna göre çekim ya da kanal tedavisi yapılır. Lokal anestezi (bölgenin uyuşturulması) ardından cerrahi müdehale ile kistin tamamı çıkarılır. Ameliyat sonrasında alınan kist patoloji inceleme için laboratuvara gönderilir. Ameliyat sonrasında hastaya antibiyotik, ağrı kesici ve gargara reçete edilir. Bir hafta sonrasında ise dikişler alınır.
Marsupyalizasyon: Büyük çaplı kistler için yapılan tedavi şeklidir. Kistin bulunduğu bölgeden açılan delik ile içerisinden sıvı boşaltılarak kistin küçülmesi sağlanır. Kist küçüldükten sonra ise enükleasyon yapılarak kistin tamamı çıkarılır.