Estetik diş hekimliğinin önemi her geçen yıl önemini arttırmaya devam ediyor. Pandemi sebebiyle evlere kapandık ve sosyal hayatımız kısıtlandı. Artık gördük ki hayat ertelemek için çok kısa. Aynaya baktığınız zaman size özgüven ve mutluluk aşılayan güzel bir gülümseme için hiçbir zaman geç değil. Son yılların trend tedavisi zirkonyum gülüş tasarımından bahsedelim biraz.

Zirkonyum diş kaplamalar, içerisinde gri renkli metal barındırmayan son derece estetik materyallerdir. Bu sebeple doğal dişe en yakın estetik görünümü, renk geçişlerini ve dişlerin ucunda görülen şeffaf ayrıntıları zirkonyum kaplamalarla sağlayabiliriz. Metal destekli porselenlerin aksine zaman içerisinde diş eti kenarında beliren siyah yansımalar zirkonyum kaplamalarda görülmez. Estetik olarak verdikleri son derece memnun edici sonuçlar haricinde dayanıklı olmaları, kırılmalara ve aşınmalara karşı dirençli olmalardı da önemli avantajları arasındadır.

Zirkonyum Kaplamalar Ne Zaman Tercih Edilebilir?

• Dişlerinde; diş sıkma, çürük, travma sebebiyle dolguyla tedavi edilemeyecek kadar madde kaybı olanlar
• Dişlerinde aşırı derecede çapraşıklık olan ve ortodontik tedavi istemeyen hastalarda
• Dişlerinin renginden şikayetçi olan, diş beyazlatmayla istediği sonuca ulaşamayanlarda
• Dişlerinin arasındaki boşlukları kapatmak isteyen ya da dişlerinin az görünmesinden mutsuz olup dişlerini uzatmak isteyen hastalarda

Hangi Durumlarda Zirkonyum Kaplama Yaptıramam?

Yeterli kemik desteği bulunmayan, periodontal desteğini yitirmiş, köprü ve kaplamalar altında uzun dönem kalamayacak dişlere zirkonyum kaplama yapılamaz.
Bir başka durumda ise uzun diş boşluklarına sahip olan hastalarımızda kaplama-köprü seçeneğini uygulayamadığımız için implant tedavisi tavsiye ediyoruz.

Tedavi Süreci Nasıldır?

Öncelikle hastamız ayrıntılı bir şekilde muayene edilir. Gerekli görülen diş eti tedavileri, diş eti estetiği, kanal ve dolgu işlemleri bitirilir ve sonunda protez aşamasına geçilir. Hastamızın lokal anestezi altında diş kesimleri tamamlandıktan sonra ölçüleri alınır. Bu süreçte kullanması için hastamıza geçici dişler yapılır. Hastayla beraber dişlerin formu ve rengi seçilir ve yapılan provalar sonucunda kaplamalar 4-5 gün içerisinde takılır. Diş sayısının daha az olduğu durumlarda bu süre kısalır.

Kaplamaları Yaptırdıktan Sonra Neye Dikkate Etmelisiniz?

Rutin ağız hijyeni için günde iki kere diş fırçalama ve bir defa diş ipi/arayüz fırçası kullanımı şarttır. Kabuklu yiyecekleri dişlerle kırmak ya da şişe kapağı açmak gibi zararlı alışkanlıkları bırakmanız gerekir.

​Hastaların sıkça sordukları sorulardan biri zirkonyum porselenlerinin kırılıp kırılmayacağıdır. Zirkonyum porselenler estetik bir görünüm sağladıkları kadar dayanıklıdırlar da. Bu sebeple şiddetli bir travma almadan kırılmaz ve aynı zamanda renk değiştirmezler.
​Zirkonyum porselenler dişin üzerine özel yapıştırıcılarla yapıştırılırlar. Diş formu diş hekimi tarafından doğru şekilde kesilip gereksiz derecede küçültülmediği sürece zirkonyum diş kaplamalar düşmez.

Monolitik Zirkonyum Nedir?

Monolitik zirkonyumlar, sadece zirkonyum bloklardan kazıma yapılarak elde edilen, üzerinde porselen barındırmayan restorasyonlardır. Üzerine makyaj yapılarak uygun renk verilir. Zirkonyum destekli porselen kaplamalardan farkıysa monolitik zirkonyumların çiğneme kuvvetlerine karşı daha dayanıklı olmasıdır. Bu sebeple çiğneme kuvveti fazla olan hastalarda, diş sıkan bireylerde ya da çeneler arası mesafenin az olduğu durumlarda tercih edilirler. Üzerinde porselen barındırmadıkları için zirkonyum kaplamalara kıyasla renkleri daha opaktır.